imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
Penangguhan Bayaran Cukai Tanah / Cukai Petak Kerajaan Negeri telah melanjutkan tempoh pembayaran cukai tanah dan cukai petak dari 31 Mei kepada 30 Ogos bagi tahun 2020 dan denda lewat semasa dikecualikan sehingga tarikh ini.
原规定须在2020年5月31日前缴交地税与单位税者,可延迟至8月30日缴税而不被征收罚款至此日期。
2020 ஆம் ஆண்டிற்கான நிலவரி செலுத்தும் காலக்கெடு மாநில அரசாங்கத்தால் மே 31 இல் இருந்து ஆகஸ்ட் 30 வரை நீட்டிக்கப்பட்டுள்ளது. இத்தேதி வரை செலுத்தப்படும் வரிக்கு  தாமதத்திற்கான அபராதம் விதிக்கப்படாது.
NOTIS 通告 அறிவிப்பு Pembayaran cukai tanah dan cukai petak boleh dibuat melalui https://ebayar.penang.gov.my/ . 地税与单位税可以通过此网站 https://ebayar.penang.gov.my/ 缴交。 நிலவரிகளை கீழ்க்காணும் இணைத்தளத்தின் மூலம் செலுத்தலாம். https://ebayar.penang.gov.my/  
KEBIASAAN BAHARU PENGOPERASIAN DI KAUNTER PEJABAT TANAH DAN GALIAN PULAU PINANG Setiap urusan di kaunter PTG haruslah melalui temujanji terlebih dahulu. Urusan secara Walk-In adalah tidak dibenarkan.
SOP Urusniaga Di kaunter PTG Sila Patuhi SOP yang ditetapkan oleh Kerajaan semasa berada di premis PTG dan ketika berurusan di kaunter PTG.
PELAKSANAAN CUKAI PETAK HAKMILIK STRATA NEGERI PULAU PINANG Bermula 1 Januari 2019 Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah melaksanakan Cukai Bagi Petak atau Blok Sementara bagi hakmilik strata selaras dengan Warta P.U.(B) 714 bertarikh 21 Disember 2018. >>>Tonton video promosi pelaksanaan cukai petak<<<  
Kini Anda Boleh Membayar Cukai Tanah di kaunter MBPP dan MPSP. Cukai Taksiran / Pintu di semua kaunter PDT.
PgGOV Cukai Tanah PgGOV Cukai Tanah adalah merupakan sistem aplikasi mudah alih yang memberi kemudahan kepada orang awam untuk menyemak maklumat bayaran cukai tanah di Pulau Pinang. Muat turun sekarang di Google Play Store dan Apple Store.
PgGOV ​Cukai Tanah is a mobile application system that enables the public to retrieve the payment information of quit rent in Penang. Download now at Google Play Store and Apple Store.                          
Pengemaskinian Maklumat Pembayar Bil Cukai Tanah (PTGBil) Kini anda boleh membuat permohonan secara online untuk mengemaskini maklumat cukai tanah anda seperti nombor kad pengenalan, nama, alamat surat-menyurat, alamat tetap, nombor telefon bimbit dan email.
Daftar Pindah Milik Tanah (PMT) 1 Hari Pendaftaran pindah milik tanah dapat disiapkan dalam masa 1 hari bagi landed property (tidak termasuk pindah milik strata) melalui kaedah One Piece Flow.      
Sudahkah Anda Menjelas Bayaran Cukai Tanah? Pembayaran Cukai Tanah Sebelum 31 Mei Setiap Tahun, Elakkan Dikenakan DENDA LEWAT!
Pertukaran Alamat Hakmilik Tanah Gunakan Borang 26A - Seksyen 379 Kanun Tanah Negara. Muat turun borang online dari Portal Rasmi PTGPP klik DI SINI.
Pembayaran Cukai Tanah Atas Talian (eBayar) Portal e-Bayar Kerajaan Negeri Pulau Pinang merupakan pusat sehenti yang menyediakan kemudahan untuk membuat bayaran bil-bil jabatan/agensi negeri secara elektronik. Contoh bil-bil yang boleh dibayar pada masa kini adalah :

e Bayar

Portal e-Bayar Kerajaan Negeri Pulau Pinang merupakan pusat sehenti yang menyediakan kemudahan untuk membuat bayaran bil-bil jabatan/agensi negeri secara elektronik. Contoh bil-bil yang boleh dibayar pada masa kini adalah :

 

 

 

Portal e-Bayar Kerajaan Negeri Pulau Pinang merupakan pusat sehenti yang menyediakan kemudahan untuk membuat bayaran bil-bil jabatan/agensi negeri secara elektronik. Contoh bil-bil yang boleh dibayar pada masa kini adalah :

i.  Cukai Taksiran MPSP             iii.  Cukai Tanah PTG   
ii. Cukai Taksiran MBPP             iv.  Pinjaman Penuntut (FPX Sahaja)

Disamping itu Portal e-Bayar ini juga merupakan gateway pembayaran secara atas talian bagi perkhidmatan berikut :

1. Sistem Perolehan Kerajaan Negeri P.Pinang (SysP)

   i. Pendaftaran
   ii. Pembaharuan
   iii. Pembelian Dokumen


2. MBPP (eTempahan)

   Tempahan & bayaran secara atas talian untuk kemudahan yang disediakan oleh MBPP (Balai rakyat, padang, stadium, taman, gelanggang badminton dan lain-lain).


Portal e-Bayar kini memberi kemudahan bayaran secara atas talian melalui kemudahan Akaun Debit (FPX) dan kad kredit MasterCard dan Visa.


1. AKAUN DEBIT (FPX)

Bayaran menggunakan MEPS FPX boleh di lakukan sekiranya anda adalah pemegang akaun perbankan elektronik di bank yang berdaftar di bawah MEPS FPX seperti Bank Islam Malaysia Berhad, CIMB Bank, Hong Leong Bank Berhad, Maybank Berhad, Public Bank Berhad dan RHB Bank.

Setiap transaksi akan dikenakan caj sebanyak RM0.53 bagi pilihan Akaun Debit. Had transaksi adalah RM30,000.00 kecuali bagi Pembayaran Cukai Tanah Had transaksi adalah RM5,000.00. Waktu operasi adalah antara 7 Pagi hingga 11 Malam.

* Sila tutup pop-up blocker pelayar anda sebelum meneruskan proses seterusnya.


2. KAD KREDIT

MasterCard SecureCode dan Verified by Visa adalah kaedah baru yang diperkenalkan untuk keselamatan pembayaran on-line menggunakan kad kredit. Kaedah ini adalah selamat dan mudah digunakan.

Setiap transaksi akan dikenakan caj sebanyak 1.908% bagi pilihan Kad Kredit. Had transaksi bergantung kepada had kad kredit tersebut.

Move
-

INFORMASI

Perkhidmatan

KAJIAN KEPUASAN...

Selanjutnya.../Read More...

JADUAL OPERASI PERKHIDMATAN KAUNTER DI PTGPP, KOMTAR BAHAGIAN ISNIN - KHAMIS JUMAAT PENDAFTARAN HAKMILIK, TINGKAT 3 7.30 AM - 4.30 PM REHAT...

Selanjutnya.../Read More...

...

Selanjutnya.../Read More...

my Government       JPA       MaMPU        MSC       IIM       MyID       MySMS      

Pejabat Daerah & Tanah Seberang Perai Utara  Pejabat Daerah & Tanah Seberang Perai Tengah  Pejabat Daerah & Tanah Seberang Perai Selatan  Pejabat Daerah & Tanah Daerah Barat Daya  Pejabat Daerah & Tanah Daerah Timor Laut

PTG Perlis   PTG Kedah   PTG Perak   PTG Selangor   PTG Negeri Sembilan   PTG Melaka   PTG Johor   PTG Pahang   PTG Terengganu   PTG Kelantan   PTG Sabah   PTG Sarawak

Facebook  twitter  rss  QR Code Reader  mobile  e-book  Perkongsian Gambar  Perkongsian Video  YouTube  Muat Turun

Kerajaan Negeri Pulau Pinang       e-Tanah       Portal Rasmi Kerajaan Malaysia      IINPPI       HRMIS        e-Bayar       Ketua Setiausaha Kerajaan Malaysia                

KALENDAR AKTIVITI

August 2020
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Pengumuman

Makluman Bar Committee & REHDA

Kadar bayaran baru bagi Kebenaran Perolehan Hartanah oleh Warganegara Asing bersempena Kempen Pemilikan Rumah/ House Ownership Campaign (HOC) Negeri Pulau Pinang Tahun 2020 dan Dasar Ransangan SektorHartanh Peringkat Negeri Pulau...

Read more

Borang Temujanji Online

eForm Permohonan Pengecualian Bayaran Denda Lewat Pendaftaran KLIK DISINI (Dibuka)

Read more

PEMAKLUMAN KEBIASAAN BAHARU PENGOPERASIA…

PEMAKLUMAN KEBIASAAN BAHARU PENGOPERASIAN DI PEJABAT TANAH DAN GALIAN PULAU PINANG Muat Turun Slaid Di sini

Read more

Carta Alir Urusan Di PTGPP

Carta Alir Urusan Di PTGPP Muat Turun Slaid di sini

Read more

Brosur Perlaksanaan Cukai Petak

Muat Turun BROSUR PERLAKSANAAN CUKAI PETAK

Read more

KEMUDAHAN SEMAKAN

http://etanah.penang.gov.my

Read more

Sertai Facebook PTGPP sekarang!

Sertai Facebook PTGPP sekarang!

Read more

Kini lebih mudah dengan myHRMIS

Kini lebih mudah dengan myHRMIS

Read more

Panduan Pengisian SKT (HRMIS)

Panduan Pengisian SKT (HRMIS)

Read more

ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT PULAU PINANG

ENAKMEN KEBEBASAN MAKLUMAT PULAU PINANG

Read more

Koleksi Video
videoLebih Video...

Koleksi Gambar
photoLebih Photo...

Bilangan Pelawat

3594400
Hari Ini Hari Ini 78
Kelmarin Kelmarin 480
Minggu Ini Minggu Ini 558
Bulan Ini Bulan Ini 4960
Setiap Hari Setiap Hari 3594400

PEJABAT TANAH DAN GALIAN PULAU PINANG
Paras 3, 21 dan 22, 10000 KOMTAR,
Pulau Pinang, Malaysia.
Tel: +604-6505211
Faks: +604-2619588
eMel: webptg[at]penang[dot]gov[dot]my

Hakcipta Terpelihara © 2013-2016
Pejabat Tanah Dan Galian Negeri Pulau Pinang. BahagianTeknologi Maklumat.
Paparan terbaik menggunakan Internet Explorer 11 ke atas, Mozilla Firefox 27.0.1 ke atas,Safari dan Google Chrome dengan resolusi melebihi 1280 x 800 pixels.

Tarikh & Masa Kemaskini:

06 OGOS 2020 | 10:55 AM

 QRCurve

 

Harap Maaf, sistem daftar masuk pengguna tidak boleh beroperasi buat masa ini.

Segala kesulitan amatlah dikesali.

Sekian, terima kasih.

Pilihan Bahasa | Bahasa Lain

ss2s3s4s5s6s7s8s9s10