Portal Rasmi Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Pulau Pinang

Peta Laman

Pengemaskinian Maklumat Pembayar Bil Cukai Tanah (PTGBil)

ptgbilnKini anda boleh membuat permohonan secara online untuk mengemaskini maklumat cukai tanah anda seperti nombor kad pengenalan, nama, alamat surat-menyurat, alamat tetap, nombor telefon bimbit dan email.

 
1.Pelaksanaan Sistem PTGBil di Pejabat Pengarah Tanah & Galian Pulau Pinang
Satu inisiatif dan inovasi ICT telah dilaksanakan oleh Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Pulau Pinang (PTGPP) iaitu sistem yang diberi nama PTGBil. Sistem yang membolehkan orang ramai membuat permohonan pengemaskinian maklumat pembayar cukai tanah pada bil cukai tanah dan menyemak status permohonan tersebut secara online. Sistem ini telah dilaksanakan pada 24 Mac 2010.
2.Permohonan Pengemaskinian Maklumat Cukai Tanah Online
Kini anda boleh membuat permohonan secara online untuk mengemaskini maklumat cukai tanah anda seperti nombor kad pengenalan, nama, alamat surat-menyurat, alamat tetap, nombor telefon bimbit dan email.

3.Berita/Pengumuman
AKAN DATANG! - Terima bil cukai tanah anda melalui email. Mudah dan pantas SERTA lain-lain maklumat terkini dan notifikasi dari PTG Pulau Pinang. Pelaksanaannya akan dimaklumkan kemudian. Sila buat permohonan pengemaskinian maklumat Cukai Tanah online anda dan tandakan persetujuan anda.

4.Muat Turun

  • Manual Pengguna Ekspres

Pilihan Bahasa | Bahasa Lain

ss2s3s4s5s6s7s8s9s10